volkoren zuurdesem vloerbrood

twee kilo meel

verlangen

Het gaat altijd hetzelfde. Dan eet ik een tijdje brood van gebuild meel of van bloem, gekregen van Wally, zelf gemaakt en dan op een dag dan zijn er hier vier broodbaklessers en we maken een volkorendeeg en als je weg zijn, dan is de oven vrij voor mijn degen en ik bak het brood en ik proef een snee en ik denk: waarom eet ik niet altijd alleen maar volkoren. Weg met de uitspraak van Calvel (met alle respect, maar dat kan hij weten): volkorenmeel is voer voor de varkens. Weg met alle fancy witte zuurdesembroden van vloeibare desems. Ouderwetse zuurdesem vloerbroden zoals we die bij De Kuch voornamelijk bakten (haha, voor het weekend ook krentenbrood, dat was alle luxe). Niks lekkerder dan die oude Kuch broden. Zoals Joan toen altijd al zei: ik heb liever een snee Kuchbrood dan het lekkerste gebakje. Zo. Vandaag dus: puur simpel volkoren zuurdesembroden. Op de stenen gebakken.

 

stofwisseling

Geen brood is zo goed voor de stofwisseling als volkoren zuurdesembrood puur. Dit is merkbaar aan de stoelgang. (grappig woord trouwens). Ik heb er sowieso nooit problemen mee, maar als ik weer een paar dagen volkoren zuurdesembrood eet (gemiddeld vijf sneden per dag), dan is de stoelgang nog beter. Is er een betere parameter?
Ik schrijf erbij 'puur' omdat het over mijn eigen brood gaat, gebakken van puur meel, water, zout. Ik heb geen ervaring met zuurdesembrood van de supermarkt.

 

zuurdesems aan het rijpennachtdeeggevormde broden

 

diepvries behoeft aanvulling

Twee kilo volkorenmeel, dat worden 6 'driekwart'vloerbroden. Eentje voor direct, eentje voor de buurman en dan vier voor in de vriezer. Goed af laten koelen, gedurende ongeveer 2 uur en dan gelijk in de diepvries stoppen. In plastic zak laten ontdooien en ... smaakt als vers.narijs

 

met Wally naar Lima

Ik was met Wally van Loon - Gomer bakkerij - afgereisd naar Philip Vanden Abeele. Wally met zijn vloeibare zuurdesem van bloem en rozijnenwater; ik met mijn oerdegelijk volkoren zuurdesem van deegsubstantie. Volgende keer meer over deze inspirerende ontmoeting met Philip, gelukkig na 30 jaar nog steeds een soort hippie (oef, zou hij dit lezen?)

 

 

ingrediënten (voor 4 gewone of 6 driekwart broden)

 

 

werkwijzeklaar

 

summary

Once in a while I eat a lot of white or '80%' bread. And when I than eat whole wheat bread, I think: woow, why don't I always eat this. It's so much tastier, unless what the French say. Whole wheat sourdough bread, baked on the stones in the oven. Nothing better. Not only in tasting, also how it works inside of my body; I really experience the digestion is even better than normal (also good, thank you). So today: plain tastefull wholewheatsourdough breads as I used to bake in my old bakery De Kuch (in the eighties last century)