walnotenbrood
Gerbrand Bakker schrijft in zijn column in De Groene een ode op de maand september: ‘ongeduldige fruitbomenbezitters plukken de eerste Gieser wildemannetjes en ongedurige walnotenbomenbezitters kijken de vruchten uit de takken.’
Mijn geliefde heeft ook walnoten, een boom of zes. De noten knallen op het golfplatendak waar we ergens onder slapen, ze knallen op het golfplatendak als ik net vanmiddag in de ligstoel soes, kortom, here we are Ineke, tijd om walnotenbrood te gaan maken.
Ja noten, daar ben ik toch allang mee bezig, gisteravond heb ik al een vloeibaar voordeegje gemaakt, toen ik op stond heb ik een deeg gekneed en vervolgens noten geraapt en noten zitten kraken, toen kreeg ik ontbijt en toen heb ik de noten in het deeg gewerkt, twee ronde broodjes gevormd en die staan nu op het dressoir na te rijzen.
Het echte notenbrood heet natuurlijk pain aux noix en komt uit Frankrijk. In mijn eerste boek Brood van Ver & Dichtbij is het gebakken door Michel Boulanger. Hij gebruikt 1,2 % gist – zeer weinig voor een professionele bakker – en geeft het deeg een voorrijs van 120 minuten.
In huis is het altijd kouder dan in een bakkerij, dus houd thuis een langere voorrijs en narijs aan.
Vloeibaar voordeeg is extra, geeft het brood een extra lekkere smaak en extra soepele kruim.
ingrediënten (1 groot brood of 2 kleine)
- 500 gram gebuild meel
- 6 gram verse gist of 3 gram droge gist
- 7 gram zout
- 325-350 ml lauw water
(plus eventueel extra bij het maken van het hele deeg) - 250 gram gepelde walnoten
werkwijze
- maak de vorige avond een vloeibaar voordeeg van alle vocht, alle gist en de helft van het meel. Doe een doek over de kom en laat deze een nacht staan (ik zet de kom altijd op iets van hout).
- kneed een deeg van voordeeg en de rest van het meel plus het zout; voeg eventueel extra water toe
- werk de walnoten gelijk door het deeg, doe dit deeg terug in de kom, leg een doek over de kom en geef het 60-120 minuten voorrij
- vorm 1 of 2 ronde broden en leg deze op een ingevette bakplaat of op bakpapier. Doe een doek over de gevormde deegstukken. Laat ze narijzen gedurende 60-120 minuten, tot ze enigszins zacht aanvoelen.
- maak insnijdingen over de deegstukken met een kartelmes. Besproei ze eventueel met water voor een mooie glans.
- zorg dat de oven goed voorverwarmd is op 230˚; zet de oven eventueel na 10 minuten terug naar 210˚; bak de broden gedurende 30-40 minuten
,